19JAN2017

Welke naam voor het beestje?

Zelfstandig tekstschrijver: dat zijn de meeste leden van beroepsvereniging Tekstnet. Maar of ze zichzelf zo noemen… Welke naam moeten we het beestje geven?

Bij ‘zelfstandig tekstschrijver’ moet ik onwillekeurig denken aan een peuter die zonder hulp van zijn moeder kan poepen: Knap hoor! Helemaal zelf geschreven! Dat zelfstandige zit ook in de rare aanduiding zzp’er. Zelfstandige zonder personeel: een door de Belastingdienst verzonnen hokje, dat nog het meest lijkt op het vakje van de bestekla waarin je alles kwijt kunt dat geen vork, mes of lepel is. Zoals psychiaters het vakje NOS hebben: Not Otherwise Specified.

Is geen personeel hebben wat ons kenmerkt? We noemen een speedboot toch ook geen ‘boot zonder zeilen’?, las ik laatst. Dus we schrappen zelfstandig. Alleen ‘tekstschrijver’ dan? Dat lijkt aardig de lading te dekken. Toch noemen niet alle tekstschrijvers zich tekstschrijver.
Tekstnet hanteert de term tekstprofessional voor iedereen die in de breedste zin van het woord met tekst bezig is. Dat is voor individuele tekstschrijvers weer iets te breed, lijkt me.

Copywriter dan, voor wie niet bang is voor een beetje Engels? Eigenlijk bedoeld voor reclameschrijvers, maar ook buiten die discipline bedienen tekstschrijvers zich van deze naam. Niks mis mee, omdat de scheidslijnen tussen reclame, communicatie, PR, bedrijfsjournalistiek en marketing dunner zijn dan ooit. Storytellers heb je ook. Een naam die graag een graantje meepikt van de inmiddels weer tanende trend van storytelling. Of het door de klankrijm komt weet ik niet, maar ik hoor altijd ‘sprookjesvertellers’.

En dan heb je nog de woordspelige eenlingen die als woordgoochelaar, letterfee, zinmaker of iets anders idioots door het leven willen gaan. Zelfs Coolblue heeft ‘woordverwonderaars’ in dienst. Alsof het de woorden zijn die je wilt verwonderen. Dat soort gekunstelde grapjasserij doet me altijd denken aan de oom die ‘suczeven!’ antwoordt op ‘succes’. Ooms om met een grote boog omheen te lopen.

Ik noem mezelf geen zelfstandig tekstschrijver, geen zzp’er en geen storyteller. Meestal tekstschrijver of copywriter. En communicatieadviseur, omdat ik meer doe dan schrijven. Maar ik heb het liefst dat klanten gewoon mijn naam kennen. Dat ze denken ‘Ik moet Marnix bellen’ als ze een zelfstandig tekstschrijver zonder personeel nodig hebben.

Dit artikel verscheen ook op de site van beroepsvereniging TekstnetDeel deze blog!

E-mail Facebook Twitter LinkedIn Google Plus